Binnen een jaar vergaapten maar liefst acht miljoen mensen zich aan het kleurrijke kunstwerk van Arno & Iris aan de binnenzijde van De Markthal, gemiddeld meer bezoekers dan het Colosseum en de Piramides van Gizeh. Voor het 40 meter hoge gebouw van architectenbureau MVRDV ontwikkelden Arno Coenen en Iris Roskam een veelkleurig tafereel van ongekende omvang, Horn of Plenty, dat met zijn 11.000 m2 gerekend wordt tot de grootste beeldende kunstwerken ter wereld.

Boven de markt bevindt zich een groots gewelf, dat vanwege zijn vorm doet denken aan de Sixtijnse Kapel in Rome. Voor dit plafond ontwikkelden de kunstenaars een digitaal kunstwerk vol groente, fruit, dieren en architectuur, verrijkt met speciale effecten. Voor deze complexe opdracht werd samenwerking gezocht met vernieuwende bedrijven en 3D-experts. Met hun team ontwikkelden Arno & Iris het concept en het ontwerp, waarna het geheel uitgewerkt werd met 3D-software van Pixar, de beroemde Amerikaanse animatiestudio.

In het midden van het kunstwerk staat een grote zon, waaromheen het groente en fruit gegroepeerd is in een kleurrijk, springlevend ‘stilleven’. Met geavanceerde beeldtechnieken werden kunsthistorische thema’s nieuw leven ingeblazen. Zo is de globale compositie van De Sixtijnse Kapel te herkennen, waarbij de zon de plaats ingenomen heeft van de goddelijke figuren en het fruit in plaats is gekomen van de heiligen. Dat de boodschap overkomt bewijst de constante stroom foto’s op social media; het kunstwerk verbindt mensen van alle gezindten en culturen.

Lees een artikel in het engels op Vice.com hier

Of in de Huffingtonpost hier