Op vrijdag 19 juni gaat het grootste betongesmeerde skatepark van Nederland open. Het skatepark op Zeeburgereiland is onderdeel van de Urban Sportzone in het hart van de Sportheldenbuurt. De skatebaan is bedacht door de skatescene, heeft een oppervlakte van 3.100 m2 en verschillende onderdelen voor beginners en (ver)gevorderden. De tegeltableaus waarmee de baan is aangekleed, zorgen er bovendien voor dat het geheel er ook nog eens prachtig uitziet.

Amsterdam wil dat nieuwe buurten niet alleen bestaan uit nieuwe woningen, maar dat er ook volop groen is en ruimte voor sport en beweging. De Sportheldenbuurt, de eerste woonwijk op Zeeburgereiland, biedt die ruimte aan z’n bewoners. De Urban Sportzone is onderdeel van een park dat samen met de omwonenden is uitgedacht. Het gloednieuwe skatepark ligt in de Urban Sportzone. De skatebaan is voor zowel beginnende als gevorderde skateboarders, BMX’ers en inline-skaters.

Ontwikkeling

Het idee voor een skatepark op deze plek kwam van Stan Postmus van Skatemates. In 2015 kreeg het voorstel groen licht voor ontwikkeling van het gemeentebestuur. Het Deense bureau Glifberg+Lykke is vervolgens aan de slag gegaan met het ontwerp van de baan. Voor de aankleding van de baan ontwierpen Arno Coenen en Iris Roskam een speciaal tegeltableau. Zij zijn bekend van onder andere de panelen in de Markthal in Rotterdam en de Oersoep in de Dampassage.

Park

Ook aan de niet-skatende bezoekers is gedacht. Het park rondom de Sportzone is ontworpen in de Engelse landschapsstijl. Er komen natuurlijke kronkelpaadjes en heuveltjes in telkens wisselende groene omgevingen met bomen, een trimbaan en sport- en speeltoestellen voor alle leeftijden. In de toekomst komen naast het park nog openbare sportvelden. De volledige Urban Sportzone is medio 2021 klaar.

Lifestyle

Urban Sports worden steeds populairder onder jongeren. Het gaat niet alleen om het spel, maar ook om de lifestyle eromheen. Urban Sports zijn van en voor iedereen. Je hoeft geen lid te zijn van een vereniging en je kunt ze vrijwel overal beoefenen – op straten, pleinen, in parken: de stad is je podium.

Sportheldenbuurt

De Sportheldenbuurt is de eerste woonbuurt op het Zeeburgereiland, met 2.500 woningen, een basisschool en 2 middelbare scholen. Kenmerkend voor de wijk zijn de 3 overgebleven silo’s van de oude Rioolwaterzuivering Oost, die ook worden herontwikkeld. De wijk is in 2022 voltooid. Verder is aan de westzijde van het Zeeburgereiland de Sluisbuurt in ontwikkeling, en aan de oostzijde een bedrijventerrein met onder andere een politiebureau.

Geen feestelijke opening

Door de coronamaatregelen is er geen feestelijke opening van het skatepark mogelijk. Op vrijdag 19 juni gaan de hekken open en kan de baan gebruikt worden. We roepen gebruikers op om de coronamaatregelen in acht te nemen en drukte te vermijden. Het stadsdeel zorgt dat er op de drukke tijden een beheerder aanwezig is als aanspreekpunt voor de buurt én de skaters.