Arno Coenen heeft een reputatie opgebouwd met monumentale kunstwerken in de openbare ruimte, waarin hij oude ambachten, zoals glasmozaïek, mengt met hedendaagse computer graphics. Grote waardering krijgt hij mede doordat zijn kunstwerken vaak tot stand komen met behulp van wijkbewoners en ander direct betrokkenen.
Internationale bekendheid kreeg hij met zijn bijdrage aan De Markthal in Rotterdam van MVRDV Architects, het grootschalige, kleurrijke plafond dat op de covers belandde van zowel het Architectuur in Nederland Jaarboek en het Dutch Design Jaarboek. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de Beurspassage in Amsterdam en eindigde daarmee in de top 3 van het Jaaroverzicht architectuur van NRC Handelsblad. Zijn tegeltableau Oud-West, Thuis Best werd opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum en in de publicatie De geschiedenis van Nederland in 100 voorwerpen. Zijn met de computer gegenereerde videoanimaties zijn opgenomen in belangrijke collecties van mediakunst, onder meer die van Centre Pompidou in Parijs.
Arno Coenen werd kunstenaar in een tijd dat computer-, VJ- en videokunst hoogtij vierden, maar met de beperkte technologie van toen was het veel lastiger om ideeën uit te voeren dan nu. Monitoren en computers waren vaak ontoereikend en niet zelden viel apparatuur spontaan uit. Als reactie hierop gebruikte Arno juist bewust traditionele kunsttechnieken, bijvoorbeeld glasmozaïek, keramiek en glas-in-lood, om beelden uit de computer te realiseren.
De publieke werken zijn fysieke manifestaties van beelden uit andere media: computeranimaties, video’s, foto’s, posters en nieuwsmedia bijvoorbeeld. In dit proces van vluchtige elektronische beelden naar solide materialen als steen en glas ontwikkelt Coenen een persoonlijke visuele taal, met unieke samenstellingen van herkenbare elementen. Bij het realiseren van zijn kunst is samenwerking essentieel voor Coenen, zowel met kunstprofessionals en materiaaldeskundigen als mensen uit de buurt, die een directe band opbouwen met het werk.
De ontmoeting tussen digitale beelden en traditionele technieken zorgt voor een spanning die kenmerkend is voor het oeuvre van Arno Coenen. Zo legt hij in het Markthal-project de link tussen oude Hollandse stillevens en de animatiefilms van Pixar, door trompe l’oeil te combineren met verfijnde 3D- en lichteffecten. Ook inhoudelijk wil hij uitersten met elkaar verbinden. Het tegeltableau Oud-West, Thuis Best, sinds 2011 permanent te zien in de Schuttersgalerij van het Amsterdam Museum, plaatst bijvoorbeeld Oud-Hollandse en Arabische symbolen naast elkaar.
In zijn thematiek komt net als in veel hedendaagse kunst de traagheid aan bod waarmee de Westerse maatschappij, en Nederland in het bijzonder, ontwikkelingen als postkolonialisme en globalisatie verwerkt. Coenen is niet alleen gefascineerd door de snelle opkomst van culturen van buiten de landsgrenzen; ook subculturen, jeugdcultuur en popcultuur zijn prominent aanwezig in zijn werk. Daarbij gaat zijn voorkeur uit naar explosieve verschijnselen als hooliganisme, heavy metal en de vechtsportcultuur.
Neem contact op via de mail check zijn Facebook pagina of volg hem op Instagram